OLTÓPONT OKTATÁSI ANYAGOK

2022. március 03.

EESZT_COVID_Vedooltasok_Nyilvantartasa_v6.pdf

ORVOS_unios_igazolas_005_0721.pdf

 

 

 

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről felhívom a figyelmet, hogy az Operatív Törzs döntése, mely szerint a magyarországi COVID-19 oltási programban azon személyek, akik 3 hónapon belül átestek a SARS-CoV-2 fertőzésen nem oltandók, továbbra is érvényben van.

Ezen általános elv alól kivételre, a bentlakásos szociális intézmények gondozottjainak és dolgozóinak, valamit az egészségügyi és egészségügyben dolgozók oltásánál kerülhet sor.

A rendelkezésre álló klinikai kutatási eredmények alapján ellenjavallata nincs a fertőzés átvészelése után rövid időn belül a COVID-19 elleni védőoltásnak. A fertőzésen átesett személy azonban még enyhe tünetes fertőzés esetén is rendelkezik a rövid időn (kb. 3 hónapon) belüli újrafertőződés elleni védettséget nyújtó ellenanyag mennyiséggel. A súlyos fertőzésen átesett személyek esetében pedig a robusztus ellenanyag-válasz miatt, ráoltás esetén, az oltási reakciók súlyosabbak lehetnek.

 

Kérem, hogy az oltási program lebonyolítása során a fenti elvek figyelembe vételével járjanak el minden esetben."

 

Vakcinákról bemutató.pdf

 

FONTOS!

Moderna oltóanyag felhasználása

A Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről tájékoztatom az oltóorvosokat, hogy a Moderna oltóanyag az Alkalmazási előirat szerint:

„2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

Többdózisos injekciós üveg, amely 10 db 0,5 ml-es adagot tartalmaz”

A vakcina gyártási lapja szerint az ampulla túltöltött,  a töltőtérfogat 5,6 ml. Ebből esetenként 11 adag kinyerhető, 12 biztosan nem. Az ampullák gyártása során a töltési térfogat különböző lehet, ami nem garantálja azt, hogy a következő kiszállításnál is egy túltöltött vakcinát fog kapni az oltóorvos. Ez az emlékeztető oltások beadásánál problémát jelenthet, mivel minden vakcina szállítmány felét kiszállítjuk az oltások beadásához, a második oltásra pedig félre van téve ampullaszám szerint, ugyanannyi mennyiség.

Az esetleges töltési térfogat eltéréséből származó többlet igényeket nem fogjuk tudni teljesíteni, így 2. körös oltások elmaradhatnak.

Ennek elkerülése érdekében kérem, hogy az oltások beadása során az alkalmazási előíratnak megfelelő adagokat használjanak fel.

 

 

Oltokozpont_folyamatleiras_v8.pdf

Oltas_inf_adminisztracio_1.0.pdf

 

VE_oltokp_Anaphylaxia_FSZ.pdf

VE_oltokp_Anaphylaxia_abra_FSZ.pdf

VE_oltokp_Masodik_oltas_kontraindikacio_ZI.pdf

VE_oltokp_ajulas_panik_anaphylaxia_DD_ZI.pdf

VE_oltokp_eles_hegyes_eszkozok.pdf

VE_oltokp_indikacio_kikerdezesi_tanacsok_ZI_PZS.pdf

VE_oltokp_kesztyuhasznalat_kezapolas.pdf

VE_oltokp_veszelyes_hulladek_kezelese.pdf

VE_oltopont_Im_inj_beadas_TM_ZI_PZS.pdf