A Vasútegészségügy NOBEL-díjas kutatás résztvevője

Tisztelt Munkatársak!

 

Krausz Ferenc professzor úrról tegnap derült ki, hogy két kutatótársával megkapta a fizikai Nobel díjat. Bővebben lásd:

https://medicalonline.hu/tudomany/cikk/krausz_ferenc__pierre_agostini_es_anne_l__huillier_kapjak_iden_a_fizikai_nobel_dijat?utm_source=newsletter&utm_medium=medicalonline_orvosi_hirlevel&utm_campaign=34103

Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a Vasútegészségügy is részt vesz professzor úr alapkutatásaiban, amelyet a Magyar Állam is jelentős, - húszmilliárd forintos – támogatásban részesít. Ez a Molekuláris Ujjlenyomat Projekt, amelynek szűrési rendszerét alapkutatás formájában Szegedi és Miskolci Egészségügyi Központjainkban végezzük, standardizált mintavétel formájában. Minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy január 1.-től a Budapesti Egészségügyi Központ is bekapcsolódjon a kutatás második fázisába, ahol már nem egészségesek, hanem fokozott kockázattal élő, gondozás alatt lévő egyének mintáit fogjuk gyűjteni, illetve állapotukat követni orvosi szempontból. A vérplazma attoszekundumos lézerrel történő feldolgozását, illetve annak változásait összevetve az általunk leírt klinikai tünetekkel, más laboreredményekkel tudnak aztán a kutatók olyan következtetéseket levonni, amelyek egyszerű diagnosztikus módszer kidolgozásához vezethetnek.

A kutatásról többet:

https://www.h4h.hu/

https://cmf.hu/

A módszert Krausz professzor úr rendszeresen személyesen ellenőrzi a vizsgálatot szervező, a Magyar Állam által alapított Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ Nonprofit Kft-ben.

Legyünk büszkék arra, hogy Társaságunk is részt vehet ilyen alapkutatásokban, és a munkát végzők pedig további erőt meríthetnek a díjon keresztül mindennapi tevékenységükhöz!

A vizsgálat által hozott bevétel pedig erősíti Társaságunk működésének fenntarthatóságát.

 

Üdvözlettel:

Dr. Pásztélyi Zsolt

ügyvezető